Mákos guba torta
Hozzávalók:
-10 db szikkadt kifli
-5 tojás
-10 dkg darált mák
-15 dkg porcukor
-1 liter tej
-1 citrom reszelt héjja
-lekvár
Vaníliasodó:
-4 dkg liszt
-5 dkg cukor
-2 csomag vaníliás cukor
-4 db tojássárgája
-8 dl tej
A kifliket felkarikázzuk miközben a tejet feltesszük melegedni, nem kell forralni! A tejhez tegyük a reszelt citromhéjat. A mákot keverjük össze a porcukorral. Ha a tej felmelegedett keverjük simára a tojások sárgájával, és öntsük rá a kiflikre, majd egy fakanállal keverjük össze. Fokozatosan kevergetve adjuk hozzá a cukros mákot. Egy kb. 26 cm-es tortaformát vajazzuk ki, és szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával. Öntsük bele a mákos kifliket, egy kicsit nyomkodjuk meg. A tetejét vékonyan kenjük meg lekvárral. Előmelegített sütőben süssük kb. 15 percet. Az 5 tojásfehérjét verjük kemény habbá, és a 15 perc sütési idő lejárta után kenjük el a tortánk tetején, majd pár percre tegyük vissza a sütőbe pirulni. Tálaljuk vaníliasodóval.
Vaníliasodó elkészítése: A kétféle cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük és jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk (ha vaníliarúdat használunk, akkor itt tegyük bele a tejbe). Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót.
A receptre itt leltem.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése