2018. március 18., vasárnap

Darázsfészek

Darázsfészek


Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
10 dkg porcukor
2 ek cukor
2 tojássárga
10 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csapott ek fahéj
15 dkg darált dió


Amivel meglocsoljuk:

3 dl tej
5 dkg cukor
vanília/vanília kivonat

A mázhoz:

15 dkg porcukor
kb. 4 ek. tej
+még olvasztott vaj a tepsibe rakásnál, kb. 10 dkg

Először a langyos tejbe 2 evőkanál cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, közben egy nagy edénybe mérjük a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a sárgákat, majd az élesztős tejet és a vajat is, és szép sima tésztává gyúrjuk. Liszttel megszórjuk a gombóc tetejét, majd letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. A töltelékhez a puha vajat keverjük habosra a porcukorral és a fahéjjal és készítsük elő a darált diót. Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki kb. 3-4 mm-es téglalappá. Kenjük le a fahéjas vajjal, majd szórjuk meg a dióval. Tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk 3-4 cm vastag csigákra. Rakosgassuk egy nagy sütőpapírral borított tepsibe.  A csigák oldalát körbe kenjük vajjal. (Erre azért van szükség, hogy később könnyebben szétváljanak.) Ezután kb. 30 percig pihentetjük, majd mehetnek az előmelegített sütőbe 180 fokon 35 percig süssük. Ekkor kivesszük a tepsit a sütőből, és meglocsoljuk a csigákat a cukros-vaníliás tejjel, majd visszatoljuk őket a sütőbe további 10 percre. Kis pihentetés után következhet a mázazás. Ez a máz aztán szépen rádermed a kihűlt csigákra, és nem engedi kiszáradni őket.


A receptbe MaiMóni oldalán szerettem bele! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése