Körmös-csülökpörkölt bográcsban
2 db sertéscsülök
6-7 db megtisztított sertésköröm
kb. 200 g sertészsír
6 db vöröshagyma
5 db zöldpaprika
3 db paradicsom
7 gerezd fokhagyma
4 ek. fűszerpaprika
4 tk. köménymag
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
1-1,5 kg krumpli
kb. 3 dl víz
A körmöt előkészítjük, megmossuk több felé vágjuk ügyelve arra, hogy ne legyen szilánkos. A csülköt kicsontozzuk és feldaraboljuk. Edénybe jöhet a zsír és a durvára vágott hagyma. Ha szeretnénk ilyenkor mehet bele a csülök csontja. Amikor már aranyszínűre pirult, beletehetjük a zöldpaprikát, mikor üveges adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és pirítsuk amíg szétfő. A körmöket ezután tegyük az alapba, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel kb. 2 liter vízzel, szórjuk meg köménymaggal és lassan kis lángon pároljuk. A köröm főzésénél gyakran mozgatnunk kell az edényt, hogy le ne égjen. Miután letelt kb. 1,5 óra, beletesszük a csülökkockákat is a lábasba, megszórjuk pirospaprikával, szeletelt fokhagymával, ha szükséges újra fűszerezzük és hagyjuk nagyjából 2 percig a paprikát a zsírban kioldódni ezután teszünk a pörköltre további kb. 1 l vizet. A krumplikat megpucoljuk és gerezdekre vágjuk. Mikor már majdnem készre puhult a hús, hozzáadjuk a krumplikat, és teljesen puhára főzzük. A köröm akkor jó, amikor a hús szinte teljesen leválik a csontról. 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése