Mákos-diós macskaszem
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 5 dkg puha vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 4 tojássárgája
- 2-4 evőkanál tejföl
Diós töltelék:
- 15 dkg cukor
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
Mákos töltelék:
- 25 dkg darált mák
- 15 dkg kristálycukor
- 1,5 dl tej
- 4 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
+ 1 tojás a tészta lekenéséhez
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral. A lisztet összekeverjük a cukorral, majd a vajjal és a tojássárgákkal, végül a felfuttatott élesztővel és csak annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Félretesszük pihenni, míg a töltelékeket elkészítjük. A mákos töltelékhez a tejben elkeverjük a cukrot és felforraljuk. Hozzáadjuk a búzadarát és közepes lángon 1-2 percig főzzük, majd lezárjuk és belekeverjük a mákot és a reszelt citromhéjat. A diós töltelékhez a tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot így verjük tovább míg kemény nem lesz. Ekkor belekeverjük a darált diót és a reszelt citromhéjat. A tésztát ketté vesszük és kinyújtjuk.
Az egyik kinyújtott lapot sütőpapíros tepsire helyezzük. A mákos töltelék felét eloszlatjuk a tésztánk két szélén (hosszában, henger alakban), majd feltekerjük (erre a töltelékre) a tésztát. A középen maradt üres részre diós töltelék kerül. A másik tésztával is ugyan így járunk el. A tészta tetejét lekenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. Ha kihűt megszórhatjuk porcukorral.
Ezt a receptet is Gabriellánál láttam meg.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése