Aranygaluska:
-50dkg liszt
-3dl langyos tej
-8dkg kristálycukor
-3dkg élesztő
-3 tojássárgája
-8dkg puha vaj
-1 citrom reszelt héja
-1 csipet só
Hintéshez:
-5 evőkanál darált dió
-3 evőkanál kristálycukor
-1 kávéskanál őrölt fahéj
-pár szem mazsola
-kb. 10dkg olvasztott vaj
Vaníliasodó:
-3,5dl tej
-2 tojássárgája
-5dkg kristálycukor
-3 csomag vaníliás cukor
-1 evőkanál főzős vaniliapuding
A tejet meglangyosítjuk egy evőkanál cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt - így futtatjuk fel. A lisztben elkeverjük a többi cukrot, sót, citrom héjat, tojások sárgáját, vajat valamint a tejben felfutatott élesztőt, bedagasztjuk és letakarva a duplájára kelesztjük.
A hintéshez a hozzávalókat a vaj kivételével összekeverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságúrí nyújtjuk. Egy kisebb béretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a darabokat az olvasztott vajba forgatjuk és a formába szorosan egymás mellé rakjuk. A tetejét meghintjük a dióskeverékkel, majd ismét rakunk egy sor tésztát amit a vajban megforgattunk és ezt is meghintjük a keverékkel. (Addig folytatjuk a rétegezést míg van hozzávaló a lényeg, hogy a teteje a diós elegy legyen) Ezután pihentetjük/kelesztjük még kb. fél órát. Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon szép barnára, ez kb. 50 perc. DE figyelni kell, mert a teteje hamarabb megsül alufóliával letakarjuk, hogy a közepe is szépen átsüljön.
A vaníliasodóhoz a tojássárgákat a kétféle cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás pudingot és csomómentesre keverjük, majd keverés közben fokozatosan adjuk hozzá a tejet, krémesre főzzük és többször megkeverjük.
Ezta receptet is Gabitól kölcsönöztem és köszönöm ezt is Neki, hiszen Isteni! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése