-60 dkg liszt
-2,5 dkg élesztő
-1 dl tej
-2 dl natúr joghurt
-1 db tojás
-5 dkg olvasztott margarin
-1 csipet só
-10 dkg cukor
-1 citrom reszelt héja
Kakaós részhez:
-3 evőkanál cukrozatlan kakaó
-4 evőkanál víz
Kenéshez:
-1 db tojás
Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kis cukrot és felfuttatjuk. A lisztet, cukrot, olvasztott margarint, a joghurtban elkevert tojást, csipet sót, a citrom reszelt héját és végül a felfuttatott élesztőt is jól összedolgozzuk, majd kelesztjük. Ha duplájára kelt a tészta három részre osztjuk. A kakaót elkeverjük a vízzel. A tészta egyik felét simán hagyjuk, a másik gombóchoz teszünk egy keveset a kakaós masszából és egyneműre gyúrjuk, a harmadikhoz pedig hozzágyúrjuk a maradék összes kakaót. Egy tálban, sütőpapírral elválasztva vagy három külön tálban, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük a tésztákat. Ezután mindegyik tésztát 6-6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük. A világos barna gombócokból rudakat sodrunk. Majdnem olyan hosszú rudat mint a formánk hossza. A sötétebb barna gombócokat ugyanolyan hosszúkásra kinyújtjuk, mint a sodort rudacskáinkat és beléjük csomagoljuk a világos barna tészta rudakat. Ezt megismételjük a világos golyókkal is, csak a ducibbra duzzadt szivar alakú tésztát csomagoljuk be. Vajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába rakjuk egymásra a tészta szivarokat, majd letakarva hagyjuk legalább 30 percet kelni. Ezután felvert tojással lekenjük a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük a kalácsot. Mivel egy kisebb tarabb nyers tésztánk megmarad azt nyugodtan használjuk fel, akár ebbe a szivaros formába vagy kinyújtva a három félét és egymásra rakva együtt feltekerve.
Ezt a receptet én először Nassoló Dettinél láttam és szerelmesedtem bele!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése