2016. augusztus 6., szombat

Rózsa kalács

Rózsa kalács

40 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
1/3 kocka friss élesztő
1 kanál puha tea vaj
1 tojás sárgája
2 kanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
1/4 mokkáskanál só

Lekenéshez: 1 kanál olvasztott vaj

Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1/2 dl tejben. A lisztet tálba szitáljuk a porcukorral együtt. A megmaradt tejhez hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval együtt, a liszthez adjuk és rugalmas kelt tésztát gyúrunk belőle, majd duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk és kinyújtjuk kb. 2 mm vastag kerek lappá. Kb.6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a köröket éles késsel bevágjuk. Kevés vajat langyosítunk és átkenjük vele a tésztakörök tetejét. A korongokat a vágásnál elkezdjük feltekerni, így kapjuk meg a rózsa formát. Olvasztott vajjal kikenünk egy kerek, kapcsos tortaformát és szépen körben belerakosgatjuk a formázott rózsákat. Vajjal lekenjük az egészet és 15 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és betesszük a kalácsot kb. 25 percre. Mikor langyosra hűlt a formában átcsúsztatjuk egy tálra. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése