Tormakrémes sonkatekercs
-10 sonkaszelet
-5 dkg vaj
-5 dkg liszt
-2 dl tej
-pici só
-1/2 üveg ecetes torma
-kb. 1 ek majonéz
A vajat megolvasztjuk, majd elkeverjük benne a lisztet. Ne pirítsuk, ne kapjon színt. Csomós lesz, összeáll. Fokozatosan beleöntjük a tejet és közben kevergetjük. Amint csomómentes fokozatosan elkezd összeállni, de keverjük folyamatosan. Ha besűrűsödött hagyjuk kihűlni. (Én ekkor közvetlenül lefedem egy darabka folpackkal, hogy ne bőrösödjön meg.) Mikor kihűlt, elkeverjük benne a tormát és a majonézt. A sonkaszeletet kiterítjük és a habzsákba töltött krémből az egyik felére nyomunk egy csíkok és feltekerjük. Salátaágyra sorakoztatjuk őket. A zsákra csillagcsövet teszünk és a tekercsek végére és tetejére nyomunk 1-1 kis adagot a krémből.
Franciasaláta
-1/2 kg mirelit vegyes zöldségkeverék (vagy franciasaláta keverék)
-3 közepes burgonya
-4 csemege uborka
-10 dkg trappista sajt
-3 főtt tojás
-só, bors
-1 nagy tejföl
-1 ek mustár
-2 ek majonéz
(-1 nagy alma)
A tojásokat feltesszük főni. A mirelit zöldséget sós vízben egy lábasban feltesszük főni a hasonló méretekre kockázott burgonyával együtt és addig főzzük, míg mindegyik zöldség megpuhul. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük szét őket! Ha puhák, szűrjük le. A tejfölt keverjük el a majonézzel és a mustárral, sózzuk, borsozzuk, majd mehet bele a szűrt zöldség.
Apróra kockázzuk fel a csemege uborkát, a hámozott almát és a főtt tojásokat is. Mindent keverjünk a majonézes alapba, majd kóstolással állítsuk be a sósságát. Tegyük hűtőbe pár órára.
Töltött tojás
-6 tojás
-3 teáskanál majonéz
-1 teáskanál tejföl
-1 teáskanál mustár
-só, bors
-3-4 szelet szalámi
A tojásokat megmossuk, sós vízben elkezdjük a legkisebb rózsán főzni, forrás után 10 percig főzzük, majd teljesen lehűtjük őket. Megpucoljuk és félbevágjuk sárgáikat óvatosan kivesszük és egy kisebb tálba tesszük.
A fehérje csónakokat egy tálra sorakoztatjuk, ha nem akarnak vízszintesen megállni, akkor egy kicsit levágunk az aljukból, készítünk egy kis talpat nekik. A sárgájákat a majonézzel, a tejföllel és a mustárral, sóval, borssal és 3 kis szelet szalámival (amit nagyon apróra vágtunk) alaposan összekeverjük. Ezt a masszát csillag csővel ellátott habzsákba töltjük, majd megtöltjük vele a tojás csónakokat.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése