Bejgli
-50 dkg finomliszt
-4 dkg porcukor
-só
-10 dkg zsír
-10 dkg szobahőmérsékletű vaj
-2 dkg friss élesztő
-2 dl langyos tej
-2 tojássárgája
-1 citrom reszelt héja
A diós töltelékhez:
-15 dkg darált dió
-kb. 80 ml tej
-8 dkg kristálycukor
-1 csomag vaníliás cukor
-1 citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez:
-15 dkg darált mák
-kb. 80 ml tej
-8 dkg kristálycukor
-1 alma reszelve
+ a tetejére 1 tojás
A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet egy lábasban, közben jól elkeverjük benne a cukrot. Majd elzárjuk alatta a lángot és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom héját és a darált diót. Jól összekeverjük és félre tesszük.
A mákos töltelékhez is felforrósítjuk a tejet, közben jól elkeverjük benne a cukrot, majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot és a reszelt almát ezt is jól összekeverjük és félre tesszük.
A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Egy kissé zsíros, de jól kezelhető tésztát kapunk. Kissé zsíros, de jól kezelhető tésztát kapunk. Nem kell pihentetni és keleszteni! Két egyenlő gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket és egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel, a felső részénél kb. 2 cm részt kihagyunk, nem teszünk tölteléket, hogy feltekerés közben ne jöjjön ki a töltelék és könnyen fel lehessen tekerni. A tészta két végét felhajtjuk, majd feltekerjük a bejglit és sütőpapíros tepsire tesszük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. A másik tésztát a mákos töltelékkel kenjük meg és ugyan így feltekerjük. Egymástól kicsit távolabb rakjuk őket a tepsin, mert sütés közben kelni fognak.
Lekenjük a bejgliket a tojás sárgájával, majd kb. 30 percet pihentetjük, amikor megszáradt a tojássárgája a bejglin, lekenjük a tojások fehérjével is, majd ismét pihentetjük kb. 30 percig. Ha megszáradt a tojások fehérje is a tészta tetején, akkor jó mélyen megszurkáljuk mindkét bejglit egy hústűvel. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése