Szalagos fánk
50 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál porcukor
5 dkg puha vaj
2 tojássárgája
fél dl rum
csipet só
1 citrom reszelt héja
2 csipet fahéj
olaj a sütéshez
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot, simára keverjük, felfuttatjuk - kb. 10 perc. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a tojások sárgáját, rumot, sót, reszelt citrom héjat, fahéjat majd a liszttel jól összedolgozzuk és most adagolom csak bele a vajat apránként. Kidagasztjuk. Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen gombócokká gömbölyítjük és slusszal lefele tesszük le őket. Egy tiszta konyharuhával letakarva és így kelesztjük tovább őket kb. 50 percig.
Az olajat közepesen felforrósítjuk, ne legyen túl forró, mert akkor megégnek a fánkok, a közepe pedig nem sül át rendesen! Akkor lesz szalagos, ha először fedő alatt sütjük kb. 2 percig, majd megfordítjuk a fánkokat, de ekkor már fedő nélkül sütjük a másik oldalát. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Amikor langyosra hűlt lehet kedvünkre díszíteni őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése