2015. június 5., péntek

Epres csokoládétorta



 Piskótához:
-5 tojás
-15 dkg cukor
-3 dkg kakaó
-15 dkg liszt
-2 evőkanál olaj

Krémhez:
-1 vaníliás pudingpor
-10 dkg cukor
-4 dl tej
-2 dl tejszín
-10 g zselatin
-20 dkg eper

+10-15 dkg csokoládé, 2,5 dl tejszín, pár szem eper

A piskótához a tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverővel vastag krémhabbá verjük, ez néhány percet igénybe vesz, de megéri szinte keményre verni. Beleszitáljuk a kakaót és a lisztet, hozzáadjuk az olajat és könnyedén összekavarjuk. Olajjal kikent és belisztezett, kb.20-22 cm-es tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. Én egy nagy gáztepsiben sütöttem és ezt vágtam négyfelé - a sütési idő így lényegesen rövidebb.
A krémhez a pudingport összekeverjük a cukorral és csomómentesre kavarjuk a tejjel majd sűrűsödésig főzzük. Közvetlenül a tetejére fóliát teszünk, hogy ne bőrözzön be és hagyjuk teljesen kihűlni. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk és felmelegítjük, a tejszínt pedig felverjük, majd mindkettőt a kihűlt pudingba keverjük. Végül belekeverjük az apróra vágott epret is.
Az időközben kihűlt piskótát négy lapba vágjuk, megtöltjük a krémmel és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, de minimum 3-4 órára. A tejszínt egy edénybe töltjük, beletesszük az összetördelt csokoládét és a tűzre téve addig kavarjuk, míg egynemű krém lesz. Többször átkavarva kihűtjük, de csak annyira, hogy még folyós maradjon, kb. háromnegyed részét a torta tetejére öntjük és hagyjuk magától szétfolyni. Az epret szárastól megmossuk, papírtörlővel leitatjuk és a megmaradt csokoládékrémbe mártjuk, majd a torta tetejére tesszük. Nekem még volt a kertben bodza virágom azt is tettem rá!


Aledánál szerettem bele ebbe a receptbe!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése