Piskótához:
-5 tojás
-15 dkg cukor
-3 dkg kakaó
-15 dkg liszt
-2 evőkanál olaj
-1 vaníliás pudingpor
-10 dkg cukor
-4 dl tej
-2 dl tejszín
-10 g zselatin
-20 dkg eper
A piskótához a tojásokat egy keverőtálba törjük,
hozzáadjuk a cukrot és kézi habverővel vastag krémhabbá verjük, ez néhány percet igénybe vesz, de megéri szinte keményre verni. Beleszitáljuk a
kakaót és a lisztet, hozzáadjuk az olajat és könnyedén összekavarjuk.
Olajjal kikent és belisztezett, kb.20-22 cm-es tortaformába simítjuk és
előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. Én egy nagy gáztepsiben sütöttem és ezt vágtam négyfelé - a sütési idő így lényegesen rövidebb.
A krémhez a pudingport összekeverjük a cukorral és
csomómentesre kavarjuk a tejjel majd sűrűsödésig főzzük. Közvetlenül a tetejére
fóliát teszünk, hogy ne bőrözzön be és hagyjuk teljesen kihűlni. A zselatint
0,5 dl vízben feloldjuk és felmelegítjük, a tejszínt pedig
felverjük, majd mindkettőt a kihűlt pudingba keverjük. Végül belekeverjük az apróra vágott epret is.
Az időközben kihűlt piskótát négy lapba vágjuk,
megtöltjük a krémmel és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, de minimum 3-4 órára. A tejszínt egy edénybe töltjük, beletesszük az
összetördelt csokoládét és a tűzre téve addig kavarjuk, míg egynemű krém lesz.
Többször átkavarva kihűtjük, de csak annyira, hogy még folyós maradjon, kb.
háromnegyed részét a torta tetejére öntjük és hagyjuk magától szétfolyni. Az
epret szárastól megmossuk, papírtörlővel leitatjuk és a megmaradt csokoládékrémbe
mártjuk, majd a torta tetejére tesszük. Nekem még volt a kertben bodza virágom azt is tettem rá!
Aledánál szerettem bele ebbe a receptbe!


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése