2020. április 12., vasárnap

Madárfészek

Madárfészek

 Hozzávalók:

-35 dkg liszt
-15 dkg zsír
-5 dkg porcukor
-2 tojássárgája
-fél csom sütőpor
-1 citrom reszelt héja
-1 csom van. cukor
-2-3 ek tejföl

A habhoz:
-4 tojásfehérje
-30 dkg porcukor

+ meggylekvár (vagy hasonló savanyú lekvár)
+5 dkg étcsokoládé
+ 1 evőkanál olaj

A lisztet összekeverjük a sütőporral, vaníliás cukorral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd hozzáadjuk a tojást, citromhéjat, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen 5 mm vastagra kinyújtjuk és kb. 5-6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, melyeket sütőpapíros tepsire sorakoztatunk. A tojásfehérjéket jó kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, közben fél-fél percig verjük a kézi mixerrel vagy robotgéppel.  A habot csillagcsöves habzsákba töltjük és köröket nyomunk a tésztakorongokra. Egy tésztakorongra két kört nyomunk egymásra, hogy szép magas legyen. Előmelegített 170 fokos sütőben alsó-felső sütésen  kb. 14-15 percig sütjük. De maradjon fehér a hab! Amikor enyhén kezd barnulni és keménynek érezzük, akkor már jó, vegyük ki a sütőből! Minden habcsók közepére kanalazzunk ízlés szerint meggylekvárt. Majd gőz felett olvasszuk meg a csokoládét, keverjük simára az olajjal, töltsük egy zacskóba, melynek végére picike lyukat vágunk és csorgassuk a sütemény tetejére a csokoládét.

  

 A receptet még Gabriellánál láttam meg és azóta is vártam a megfelelő pillanatot, hogy elkészíthessem. Nem tudom mire vártam ennyit, nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése