2023. május 5., péntek

Temesvári sertéstokány Yorkshire pudinggal

 Temesvári sertéstokány 

  • 60 dkg sertéscomb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg zöldbab (fagyasztott)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 3 dl tejföl
  • 2,5 evőkanál liszt
  • olaj
  •  só
  • bors

A sertéscombot csíkokra, a szalonnát, hagymát, paprikát és a paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss a zöldbab, akkor körülbelül 3 centiméteres darabokra vágjuk. A szalonnát egy kevés olajon kiolvasztjuk, majd rátesszük az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot,  és körülbelül 5 percig dinszteljük. Ezután következik a hús. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt köménnyel. Belenyomjuk a fokhagymát is. Kevés vizet aláöntünk és félig puhára pároljuk a húst, ha friss zöldbabból készül azt most tesszük bele, ha konzerv vagy fagyasztott akkor csak a végén amikor a hús már puha. Miután a hús és a bab is megpuhult, akkor behabarjuk a liszt és tejföl keverékével. Egyet forralunk rajta, majd apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórjuk.

Yorkshire puding

  • 4 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál só
Egy muffin-sütőforma mélyedéseit kiolajozzuk, majd 20 percre 190 fokos sütőbe tesszük, hogy az egész jól felforrósodjon.
A tojásokat egy keverőtálban felverjük, majd hozzáöntjük a tejet és beleszitáljuk a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót, majd az egészet alaposan kikeverjük.
A muffin formákba kitöltjük a tésztát a mélyedések háromnegyed részéig.
190 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése