2024. július 24., szerda

Fügés süti

 Fügés süti

500 g füge
1 db citrom
4 db tojás
200 g cukor
80 g lágy vaj + a forma kikenéséhez
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
1 csipet só
150 ml habtejszín
1 csomag sütőpor (kb. 12 g / csomag)
200 g liszt
100 g darált dió (cukrozatlan)
50 g vagdalt dió
zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
2 ek barna cukor
porcukor a tetejére

A fügés süti elkészítéséhez a fügét megmossuk, majd mérettől függően cikkekre vagy legalább 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Az egyharmadát félretesszük, ez majd a tésztába fog kerülni. A citrom héját lereszeljük, és félretesszük. A kétharmad rész fügéhez adjuk a citrom levét. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük, és félretesszük. A sárgáját a lágy vajjal, a többi cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ezután a keverékhez adjuk a sót, a tejszínt és a sütőporral elkevert lisztet. Ha jól elkevertük, mehet bele a darált dió, az egyharmad rész füge és az 5 percig előpirított, darabolt dió. Ezzel is elkeverjük, majd fellazítjuk a fehérjehabbal. A sütőformát kikenjük egy kevés lágy vajjal, majd zsemlemorzsával kimorzsázzuk. A tésztát a formába simítjuk, majd a tetején egyenletesen és szorosan elterítjük a fügét, és megszórjuk a barna cukorral. 180 fokos, előmelegített sütőbe toljuk 45 percre, 25 perc után sütőpapírral letakarva sütjük készre. Szeletelés előtt hagyjuk legalább langyosra hűlni, végül megszórhatjuk a fügés süti tetejét porcukorral.


Ezt a csodás receptet a  streetkitchen oldalán találtam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése