Lencseleves
30 dkg lencse
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
só, fehér bors, füstölt pirospaprika
1 ek ecet
2 ek napraforgó olaj (a rántáshoz)
2 dkg finomliszt (a rántáshoz)
A füstölt bőrös húst nagyobb darabokra vágjuk és felrakjuk főni annyi vízzel hogy ellepje és puhára főzzük. Közben egy nagyobb lábosba rakunk 1 evőkanálnyi étolajat, s az apróra összevágott vöröshagymát megdinszteljük rajta, majd félrehúzzuk. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd a megtisztított és apróra összevágott fokhagymát, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, paradicsomot összevágjuk, s belerakjuk a lábosba. Ha megpuhult a füstölt hús, akkor kivesszük és apró kockákra vágjuk, s beleszórjuk a lábosba. Ráöntjük a hús főzővizét, belerakjuk a vízben átmosott, megtisztított lencsét, babérlevelet, és elkezdjük főzni. Forrástól kb. 30 percig főzzük. Megkóstoljuk, hogy megpuhult-e a lencse és a zöldségek. Ha igen, akkor elkészítjük a rántást. Egy lábosba öntök 2 evőkanál étolajat, rászórjuk a lisztet, kevergetjük, amíg elkezd színesedni, majd elzárjuk alatta a gázt. Öntünk rá kb. 2 dl vizet, jól összekeverjük, s a levesbe öntjük. Még kb. 8-10 percig főzzük, közben kevergetjük, hogy csomómentes legyen a rántás. Beleöntjük az ecetet, s már el is készültünk a levessel.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése