Hozzávalók:
-35 dkg liszt
-1 tojás
-5 dkg olvasztott vaj
-1 dl tej
-2,5 dkg élesztő
-2 csomag vanília cukor
-1 citrom reszelt héjja
-1 evőkanál citromlé
- egy csipet só
Kenéshez:
-olaj vagy olvasztott vaj
-1 tojássárgája
-1 evőkanál tej
-1 teáskanál kristálycukor
Hempergetéshez:
-4 evőkanál darált dió + 1 evőkanál kristálycukor vagy
-4 evőkanál kakaó (nem a sima) + 1 evőkanál kristálycukor vagy
-4 evőkanál kristálycukor + 1 csomag vanília cukor
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk és elkeverjük benne a vanília cukrot és a csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, az olvasztott vajat, a citrom levét és reszelt héját, valamint a felfuttatott élesztőt. Ezután dagasztjuk és letakarva a duplájára kelesztjük. Közben üres energiaitalos dobozt vagy sörös dobozt vagy egy keményebb lapból kúpot formálunk, amit celluxal körbetekerünk, bevonunk alufóliáva! Ezt pedig bekenjük vékonyan mindenhol olajjal vagy olvasztott vajjal. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd kb. 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Ezeket a csíkokat feltekerjük az elkészített gurigákra vagy kúpra úgy, hogy a csíkok kissé fedjék egymást annyira, hogy ne legyen közöttük rés. A tojássárgát kissé felverjük a tejjel és cukorral, és ezzel kenjük le a tésztát, majd meghempergetjük a kiválasztott keverékbe. Állítva sütőpapírral borított tepsire tesszük. Előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A hengerről álltalában lecsúszik a tészta, így azt néhány perces (2-3) sütés után le kell fektetni és újabb 3-4 perc után megfordítani. A kúp formáról nem csúszik le. Ha megsült a kalács pár percre letakarjuk konyharuhával, majd óvatosan le csúsztassuk a formákról.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése