Kelkáposzta főzelék
1kg kelkáposzta
1fej vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
30dkg burgonya
4ek olaj
4dkg liszt
só, bors, fűszer paprika, őrölt köménymag, majoranna
A káposzta torzsáját kivágjuk, a többi részét 2 cm vastag csíkokra szeleteljük.
A burgonyát kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
Egy nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk és beledobjuk a kelkáposztát. 5 perc múlva a burgonyát és a köménymagot is hozzáadjuk. Félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük kb. 15 perc alatt.
Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne.
Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük 2 dl hideg vízzel, majd hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához keverjük. A morzsolt majoránnát is hozzáadjuk, fedő nélkül, 5-6 percig forraljuk.
Végül utána fűszerezünk (só, bors). Feltétként lehet pörköltet, fokhagymás sült húst, fasírtot, lecsókolbászt vagy akár grillezett húst is hozzá adni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése