1. Császármorzsa
- fél bögre búzadara
- fél bögre liszt
- 1 bögre tej
- 2 tojás
- pici csipet só
- egyharmad bögre cukor
- zsír vagy vaj a sütéshez
(A mérce 2,5 dl-es bögre)
A tejet felforrósítjuk és belekeverjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a sót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tésztába belekeverjük a tojássárgákat, majd hozzáforgatjuk a habot is.
Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk. Majd a tésztát (én ketté szedtem) önthetjük is a serpenyőbe. Egy-két perc után egy lapáttal fordítsuk át. Folyni fog és szakad is, nem kell vele foglalkozni. Ha aranyszínű alul, akkor jó. Ismét hagyjuk egy két percig sülni, aztán szaggassuk szét, hogy a tészta közepe is átsüljön. Kevergessük, és ha már szép egyenletesen átsült, akkor húzzuk félre a serpenyőt, vagy szedjük ki egy tálba. Porcukorral meghintve vagy híg baracklekvárral tálaljuk.
2. Császármorzsa
-100 g búzadara
- 8 g liszt
-250 ml tej
-3 db tojás
-100 g kristálycukor
-fél citrom reszelt héjja
(-aki szereti tehet bele mazsolát)
-vaj a sütéshez
A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Alaposan elegyítjük és hagyjuk állni kb. 1 órát, hogy a dara megduzzadjon. (ha meleg tejet öntünk rá hamarabb megdagad)
Ezután a tojássárgákat kiverjük a cukorral és hozzáadjuk a tejes keverékhez. A fehérjékből kemény habot verünk és beleforgatjuk a masszába. A vajat olvasztunk a serpenyőben és ráöntjük a masszát.Egy-két perc után egy lapáttal fordítsuk át. Folyni fog és szakad is, nem kell vele foglalkozni. Ha aranyszínű alul, akkor jó. Ismét hagyjuk egy két percig sülni, aztán szaggassuk szét, hogy a tészta közepe is átsüljön. Kevergessük, és ha már szép egyenletesen átsült, akkor húzzuk félre a serpenyőt, vagy szedjük ki egy tálba. Porcukorral meghintve vagy híg baracklekvárral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése