2014. augusztus 19., kedd

Kakaós napraforgó

Kakaós napraforgó

Tészta:
-500 g finomliszt
-1 tojás
-140 g tejföl vagy natur joghurt
-3 evőkanál olvasztott vaj
-csipet só
-3 evőkanál cukor
-kb. 180 ml víz
-20 g élesztő
+ olvasztott vaj a kakaós réteg alá

Töltelék:
-3 evőkanál kristálycukor
-3 evőkanál porcukor
-2 evőkanál kakaópor

+ 1 tojás a lekenéshez

Az élesztőt a tejfölben vagy vízben egy csipet só és egy csipet cukor hozzáadásával felfutatjuk. Majd a többi hozzával , jól összedolgozzuk, dagasztjuk, majd egy órát kelesztjük. Mikor a  duplájára kelt átgyúrjuk, majd kettévesszük és lisztezett deszkán az egyik tésztát gáztepsi méretű kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük olvasztott vajjal és rászórjuk a cukor és kakaó keverékét. A másik tésztát ugyanakkorára nyújtjuk és ráborítjuk a kakaós tésztára. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy éles késsel felcsíkozzuk a tésztát. Majd minden csíkot kétszer megtekerünk. Végül tojássárgával lekenjük. Előmelegített sütőben180 fokon kb. 20 perc alatt, szép pirosra sütjük. (Miután kivettem a sütőből megkentem egy kis cukros tejjel és letakartam néhány percre)

Készítettem már sós változatban is: Sonkás sajtos tejfölös napocska


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése