2023. január 15., vasárnap

Húsos burgonyás pite

 Húsos burgonyás pite

Tészta:
500 g liszt
250 g vaj
2 tojássárga
2 kk. só
200 g tejföl
25 g élesztő

Töltelék:
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma 
500 g darált hús
3-4 krumpli nyersen reszelve 
2 tojás
1 csokor petrezselyem 
só, bors, fűszerek ízlés szerintzsír vagy olaj


A tejfölt meglangyosítjuk hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálban elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a sót, a tojást és összegyúrjuk. Egy könnyen kezelhető, gyúrható lágy tésztát kapunk ami nem ragad! Fél órát pihentetjük. Közben a töltelékhez megpirítjuk a hagymákat, majd a húst is rátesszük és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a krumplit és a fűszereket és még pár percig pirítjuk. Majd a tűzről félrehúzva hagyjuk kihűlni, ekkor keverjük hozzá a felvert tojásokat. A tésztát elfelezzük és az egyik felét akkorára nyújtjuk, hogy egy kicsit túllógjon a piteformán. Rásimítjuk a tölteléket, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, amiből derelye vágóval a pite tetejére a rácshoz való csíkokat szelünk. Szépen berácsozzuk a piténket. Az alsó tészta kilógó széleit ráhajtjuk a tetejére és a széleket összenyomkodjuk, eligazítjuk. Lekenjük vízzel kevert tojássárgával. 175 C fokon 1 akár másfél órát is sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát vagy sütőpapírt fektessünk rá! Érdemes lassú tűzön hosszabb ideig sütni nehogy nyers maradjon a közepe-alja.


Köszönet a receptért Barbinak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése