Burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
- kb. 40 dkg liszt
- 25 dkg puha margarin (vagy kb. 15 dkg zsír)
- 3 db közepes nagyságú burgonya (megfőzve, áttörve)
- 0,5-1 dl langyos tej
- csipet cukor
- 2 és fél dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 2 teáskanál só
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom. A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom az élesztős tejet, majd a tojást, margarint, főtt burgonyát és jól összegyúrom. Ha túl ragacsos a tészta, akkor adok még hozzá lisztet. Letakarom és kb. 1 órát pihentetem.
Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtom, majd félbe hajtom, aztán mindkét oldalról felhajtom középre egymásra, majd kinyújtom kb. 2 cm vastagra, és késsel bekockázom a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
Sütőpapíros tepsibe teszem végül a tetejét lekenem a tojássárgája és tej keverékével. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése