Csoki torta
Piskóta:
3 tojásos (kb. 24-25 cm átmérőjű)
150 g cukor + 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor
Ha kakaósat készítek, akkor ahány tojás annyi csapott evőkanál kakaó és tej.
Ha diósat, akkor még a hab előtt 100 g diót forgatok bele a vége felé.
A tojásfehérjét felverem, majd hozzáadom a cukort, és kemény habbá verem az egészet.
Utána összekeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukrot.
Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós sütőporos lisztet), alaposan kikeverjük. Teszek a felvert tojáshabból két kanálnyit a masszához, és fellazítom a sárga masszát. Párszor ezt megismételem, majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Ezután formába tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. 175 fokon süssük tűpróbáig. Amikor teljesen kihűl, akkor vághatjuk csak fel.
Csoki krém:
4 tojás
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
23 dkg hűtőből kivett vaj
25 dkg étcsokoládé
4 dkg cukrozatlan kakaópor
A tojást a cukrokkal egy lábasban folyamatosan kevergetve kis lángon addig hevítjük, míg teljesen el nem olvad. Majd a robotgép üstjébe addig habosítjuk, amíg szoba-hőmérsékletűre nem hűl.
Ekkor belekockázzuk a vajat, elkeverjük. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót és apránként, folyamatos keverés mellett a tojás habhoz adjuk.
Alaposan elkeverjük, érdemes ezután hűtőbe tenni kb. 1 órára, hogy teljesen lehűljön a krém töltés előtt.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése